Weirdos

August 26, 2016

Cambodia Trip Itinerary


Location: Siem Reap


Currency: American Dollar (ps: when exchanging money, please check the money tak koyak. sebab haritu dah kena, seksa wehhh tak boleh guna)

Hotel: Make sure book beforehand. We booked a hostel for 5$/night (Cercle d'Angkor). Advisable to rent near night market or kampung muslim. Senang nk shopping and makan yang halal.

Airport pickup: We already deal with the hostel to pick us up from airport for 15$ (van). Cheaper if u took tuktuk. 

Tour guide: Tak perlu. Sebab kat sini, driver tuktuk tu akan automatik jadi tour guide. haaa, so pentingnya cari tour guide yang pandai cakap melayu or english yang kau boleh faham. Kat mana nak cari? Boleh cari kat FB (Mustafa TukTuk recommended). Ataupun cari kat perkampungan islam (Maliki and the gang).


Volunteer: If you are interested, go check the FB Cambodian Muslim. They are always welcoming any volunteer to teach the students there for free.


Makan: Makanan halal banyak dekat perkampungan islam. Yang murah and recommended would be at The Siem Reap Backpackers Restaurant & Bakery (murah and sedap). 

Weather: Almost the same with Malaysia. But theres wet season and dry season. Be prepared to bring poncho if wet season.

Nasi Goreng for 2$ (free drinks)

Where to visit?

Main attraction of course would be Angkor Wat. Disebabkan kitorang cuma ada dua hari nak berjalan, memang semua tempat nak sumbat dalam dua hari tu. Macam impossible tapi haaa gila ah kita berjaya. 

1. Night Market, Pub Street and Old Market

Disebabkan kitorang sewa dekat dengan Night Market ni, so hari-hari boleh pergi. Advisable utk korang survey harga dulu hari first. Sebab dia memang mark-up gila-gila ah.For tshirt paling murah kitorang boleh nego is 2 for 3$. Ada jgk kedai yang offer 1$ untuk design lama. So kalau mahal dari harga ni, pergi kedai lain. Nego selagi boleh okay.





2. Angkor Wat, Bayon Temple, and Ta Prohm

Entry fee: 20$ for 1 day, 40$ for 3 days (for all temples)

If u decide to go for one day, wake up early to catch the sunrise.
ps: Please take good care of the ticket, as you must show your ticket before entering each temple.


Angkor Wat

And deal with this amount of crowd to buy tickets at 5am



Apsara dance 

Bayon
also known as smiling faces temples. 


excuse my mask, caught a cold :(


Ta Prohm
famous for filming location of Tomb Raider (Angelina Jolie) and the big tree that outgrow from the temple.


sesat dalam temple yang kecik ni. 


We only covered three temples because we need to go back to volunteering in the evening. Huuuuuu. Sedih tapi nak buat macam mana. 

3. Lotus Farm

Entry fee: FREE (but donations are encouraged)
Sedap o biji teratai ni


4. War Museum & Killing Field

War Museum
Entry fee: 5$
Interesting untuk orang yang nak tau sejarah negara and sejarah perang, zaman Khmer Rouge dulu. Sedih jugak dengar. 
Yang menariknya, semua senapang, peluru, mine, bom semua boleh pegang and usik

Helikopter, kereta kebal, semua pun boleh access

Killing Field
Entry fee: Free


5. Cultural Village

Entry fee: 10$
Dalam cultural village ni ada banyak show, and venue dia berubah-ubah ikut show. Show pertama start pukul 3 pm. Best sebab dia tunjuk culture dia such as adat perkahwinan, adat meminang, and even theater pasal perang dia. 
every show, akan ada audience untuk take part dalam persembahan. As of above, the two Koreans kena jadi mak ayah pengantin. haha

one of our biggest worry would be, show cancel sebab hujan! Thank god the show still go on walaupun hujan

6. Floating Village (Tonle Sap)

Entry fee: 10$/head
Jeti

The water is cloudy because of the wet season

the floating school. Cool right
okay diorang bela buaya okay.



7. Silk Farm

Entry fee: Free




Okay semua proses nak jadikan silk from A to Z boleh belajar kat sini. Daripada ulat jadi coccon then jadi sutera. haaa. Siapa ada duit lebih boleh laa beli kain sutera tu. iols hanya mampu memandang. 

8. [BONUS] DELICACIES!
Tak sempat nak cuba Amok, tapi dapat cuba yang lain-lain ni kira okay laaa kan.


Cambodian Noodle. Sedappp

ABC. Pelik sbb ABC dia tak letak susu (ke santan?)

Apam & Waffles

Ikan Bakar

Telur Bakar. 

Lembu naik bukit, tomyam and keropok lekor


Excluding flight tickets, food expenses and shopping money,
26$    Tuktuk Ride/1st day (4$/person)
20$    Angkor Wat = 20$
          
28$    Tuktuk Ride/2nd day (6.5$/person)
5$      War Museum
10$    Cultural Village
10$    Floating Village

40$    Hostel (for 7 night)
10$    Tuktuk to airport
15$    Van from airport

120$  TOTAL
= 480 RM

Hope this helps. :)

ps: All the photos taken by S4 Active and Xiaomi YiCam.

No comments: